Öfke, insanların çatışmaları fark edip çözmelerine yardımcı olan gerekli bir duygudur. Öfkeli olmak ve bunu zaman zaman göstermek anormal değildir. Ancak öfkenin kontrol edilemediği durumlarda kişinin yaşantısında sorunlar oluşturup yıkıcı bir hal alabilmektedir.
Ergenlik dönemindeki gençler başta bedenleri olmak üzere birçok değişim ve gelişim yaşarken bunlarla baş etmekte zorlanabiliyor. İşlevsel olan öfke duygusunu doğru yönlendiremediklerinde veya yönetemediklerinde gençlerin tutum ve davranışları da değişiyor. Ergenlik döneminde öfke pek çok sebepten ortaya çıkabilir. Burada önemli olan öfkeyi yönetmekten önce ortaya çıkış nedenlerini incelemektir.
Bütün bu nedenlerin yanı sıra ergen gencin gösterdiği öfkesi karşısında istediklerini elde ettiğini görmesi bu tarz tutum ve davranışlarının pekişmesine neden olur. Bu durumda öfke, gencin amacına ulaşmasına yardımcı olan bir durum olurken öfkeli tutumunun da devam etmesine neden olacaktır.
Öfke başkalarına yönelik fiziksel bir saldırıya dönüşürse, genç sık sık öfkelenip her gün arkadaşlarıyla tartışıyorsa, yaşıtlarına göre daha yoğun olarak öfkeleniyorsa, sık sık ağlayıp başkalarına vuruyorsa, yanlış yazdığı durumlarda kağıdı buruşturup atıyorsa, öğretmenin sakinleştirme çabalarına yanıt vermiyorsa veya öfkesini ona yöneltiyorsa, yaşamının her alanında sinirlenecek bir şey buluyorsa, bir olay veya nedenden değil de çoğu zaman kendini öfkeli hissediyorsa, daha önce sıkıntı yaşamadığı durumlarda bile öfkelenmeye başlıyorsa ve öfkeyle baş etme yöntemlerinde değişiklik görülmüyorsa ebeveynler bunun üzerinde durmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde ilgili bir uzmandan yardım alınması faydalı olacaktır.
ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ