TIRNAK YEME DAVRANIŞI NEDEN OLUŞMAKTA?
Öncelikle tırnak yeme davranışı 3 yaşından itibaren ortaya çıkmaya başlayan bir rahatsızlıktır. Daha çok okul öncesi dönem ve ilkokul çağında kendisini göstermektedir. Tırnak yeme davranışı kız çocuklarında, erkek çocuklara oranla daha çok görülmektedir. Genellikle bu davranışın altında yatan sebep de çocuğun kaygısının, stresinin göstergesi olabilmektedir. Tırnak yemek, parmak emmek veya diş gıcırdatmak ile kendisini belli etmektedir. Bu temel sebeplerin yanında çocukluk döneminde bazı davranışları rol model alma ile öğrenmekteyiz. Çocuk, ebeveynlerinden ya da okuldaki akranlarından da bu eylemi görüp, taklit ettiği de gözlenmiştir. Çocuğun hayatında yaşamış olduğu bazı olayların da etkisi ile yapabilmekte. Anne-baba boşanması, çocuk küçük yaştayken annenin işe başlaması veya yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi ile de çocuk duygularını dışa vuramadığı için bu şekilde tepkiler verebildiği gözlenmiştir. Ebeveynlerin aşırı baskıcı veya kontrolcü olması da çocukta bu davranışa yol açabilir. Çocukta özgüven eksikliği, diş çıkarması ve aile içindeki sorunlarında dışavurumu olarak bu davranışı göstermektedir.
Sizce Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışının Önüne Nasıl Geçeriz?
*Öncelikle çocuğunuza ‘ELİNİ AĞZINDAN ÇEK’ şeklinde sert, ona baskı kuracak ve onu üzecek şekilde söylemlerde bulunmamaya çalışın.
*Tırnak yeme davranışının önüne geçmek için, hem ona faydası olacak hemde odaklandığı için biraz olsun unutabileceği resim, spor gibi aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
*Çocuğu korkutmadan ona, tırnak yemenin yanlış olduğu durumlar üzerinde durabilirsiniz. Fakat bunu anlatırken, çocuğun korkmaması için onu kaygılandırmadan bunu yapmaya çalışın.
*3 yaşlarında başlayan bu davranışın okul öncesi ve ilkokul döneminde arttığını belirtmiştik. Fakat ergenlik döneminde de görülmesi ile birlikte, ergenlikte yapılan bu davranışın nedeni ise, ergenin çevresinden onay alamamasından kaynaklı olabilmektedir.
*Çocuk özgüven eksikliği sebebi ile de, tırnak yeme davranışı görülmektedir. Özgüveni eksik olan çocuk, bu tekrarlayıcı davranışı sergilemektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için aile, çocuğu başarılarından dolayı takdir etmeli ve onaylamalıdır. Başarılarından dolayı çocuğu ödüllendirmek. Böylece çocuk için daha iyi olacaktır.
*Çocuğa bir tırnak bakım seti almak da ona iyi gelecektir. Böylece çocuk, tırnaklarına kendisi bakım yapacak ve tırnak yeme davranışında azalma görülebilecektir.
BERK KARAOĞLU
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG-AİLE DANIŞMANI
ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ