Yeme Bozuklukları
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza Nedir?
Anoreksiya nervoza genellikle ergenlik döneminde başlayan psikolojik bir yeme bozukluğudur. Yeme bozukluklarının temeli aileye bağlanabilir. Çocukluk döneminde sergilenen beslenme tutumu ileriki yaşlarda sorunlara neden olabilir. Ergenlerde ise sosyal veya cinsel işlevselliğe tepki olarak doğabilir.
Anoreksiya nervozaya sahip kişi hızlı kilo kaybı ve katı diyetleri ile dikkat çeker. Kilo kaybının nedeninin tıbbi bir sorun olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Anoreksiya Nervoza kimlerde görülür?
Genellikle 12-25 yaş arası başlayan bu bozukluk çok nadir olarak 25 yaşından sonra başlar. Kadınlar,erkeklere oranla daha sık bu bozukluğa sahip olmaktadırlar.
Modellik,baletlik gibi ince olmayı gerektiren mesleklerde de sıkça karşılaşılır.
Anoreksiya sık sık depresyonla karıştırılsa da belirli farklılıklar vardır. Depresyonda iştah azalırken anoreksiya da iştah normaldir,acıkmalar devam eder. Ayrıca anoreksiya da depresyonda görüldüğü gibi önemli bir “self-esteem” (özbenlik)düşüklüğü görülmez.
Anoreksiya Nervoza belirtileri nelerdir?
-Bedensel algıda yanılsamalar vardır.
-Kişi,kitle beden indeksinin altında olduğu halde kendisini daha kilolu olduğuna inandırmıştır.
-Sürekli katı bir diyet söz konusudur.
-Kilo alımını önlemek için kusma,lavman vb yöntemler kullanılır.
-Kadınlarda en az 3 menstürasyon dönemi eksikliği görülür.
Her iki rahatsızlığın(anoreksiya ve bulimia) psikoterapisinde; bilişsel davranışçı terapi,dinamik psikoterapi,farmakolojik destek kullanılabilir. Bu hastalık psikotik süreçleri yani içgörüden yoksun düşünce örüntülerini içerdiği için mutlaka aile veya 3. Kişi desteği gerekmekte maalesef psikoterapilere direnç olduğunda ölüme dahi sebebiyet verebilmektedir.
İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ
M.Berk KARAOĞLU
Psikolog-Aile Danışmanı-Cinsel Terapist