Boşluk hissetme ve anlam eksikliği çoğu insanın hayatında deneyimlediği bir durumdur. Bu yazımızda boşluk hissi neden olur ve bu hisle nasıl başedilir soruları üzerinde duracağız.
Boşluk duygusu daha çok belirsizlik zamanında ortaya çıkabilmektedir. Kişinin kaygılı olduğu durumlarda ya da hayatında çatışmalar yaşadığında, kendisini ve çevresindekileri kontrol edemediği zamanlarda kişi boşluk duygusu hissedilebilir.
Bazı kişilik bozukluklarında da boşluk duygusu daha fazla göze çarpmaktadır. Örneğin; narsistik kişilik, borderline (sınırda) kişilik veya çekingen kişilik özellikleri gösteren kişilerde daha fazla ön plana çıkmaktadır. Bu kişilik bozukluklarında hissedilen boşluk duygusunu doldurma isteği olup dolduramama gözlemlenmektedir.
Boşluk hissinin yaşanılabileceği en sıkıntılı noktalardan biri yeme bozuklukları diyebiliriz. İçimizdeki boşluğu doldurmak için kontrolsüzce yeme veya çıkarma gibi davranışlarda bulunulabilir. Borderline (sınırda) kişilik bozukluklarında ise bu boşluk veya hissizlik duygusunu ortadan kaldırabilmek için kişinin kendisine veya yakınlarından birine zarar vererek kendini ön planda tutma ve kendisini hissetme isteği gözlemlenebilir.
Boşluk duygusu zaman zaman ergenlik döneminde de yaşanabilir. Yoğun duyguların ve çalkantılı bir dönemin olmasının yanı sıra bir hissizlik, işe yaramama veya boşluk duygusu hissedilebilir.
Hamilelik sürecinden sonra, doğum sonrası depresyonda (postpartum) da boşluk duygusu hissedilebilir.
Boşluk duygusu, geçiş dönemlerinde görülebildiği gibi ayrılık sürecinde, herhangi bir kayıp sonrasında da hissedilebilmektedir.
M.Berk KARAOĞLU
Psikolog-Aile Danışmanı-Cinsel Terapist