Ebeveynlerin çocuklara açıklamakta ve doğru iletişimi kurmakta en zorlandığı konulardan biri cinsellik ve bebeğin nasıl oluştuğudur.
Bu konular açıldığında genelde aileyi bir panik hali alır. Hatta bazı aileler çocuğuna bu konuları sorduğu ve merak ettiği için kızarak tepki verebilmektedir. Oysa merak insanoğlunun evrensel bir duygusudur. Bebeklikten itibaren başlar yaşantı ile birlikte devam eder.
Çocuk büyürken kendini, bedenini, varoluşunu, dünyayı ve daha bir çok şeyi keşfetme çabasındadır. Bu süreç içinde hayatın bir parçası olan cinselliği, bedenindeki organların işlevlerini, ve nasıl var olduğunu bilmek istemesi oldukça doğaldır.
Örneğin cinsellik konusunda aile hoşgörüsüz ve katı ise çocuk bazı şeylerden çekinebilir ve özel bölgeleri hakkında bilgi almaktan kaçınabilir buda istismar gibi önemli bir durum yaşandığında aile ile paylaşılmasını engelleyebilir.
Olumsuz ve katı tepkiler alan bir çocuk;
Örneğin çocuğa ilk olarak bedenini, cinsel organlarını, kadın erkekte farkları ve işlevleri öğretilebilir.
Çocuğa verilen eksik ve yalnış bilgi çocuğun tekrardan başka kaynaklar ile öğrenmek istemesine sebep olabilir.
Örneğin pipi, kuku olarak değil penis ve vajina olarak adlandırılmalıdır.
Yetişkinlik hayatında cinsel sorunlar yaşanmasına yol açabilir.
Örneğin;
Babanın penisinden çıkan bir tohum annenin bedenine vajina yolu ile girer. Orada bir süre bekledikten sonra bebek oluşumu başlar. Annenin karnında büyüyen bebek 9 ay sonra vajinadan çıkar.
M.Berk KARAOĞLU
Psikolog-Aile Danışmanı-Cinsel Terapist
İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ