Spor psikolojisi psikolojinin diğer alt dallarına göre ülkemizde yeni gelişen bir dal olsa da son yıllarda büyük önem kazanmış ve birçok spor kulübü, antrenörler ve sporcular için önemli bir hale gelmiştir. Spor psikolojisi sporcuların ve antrenörlerin motivasyonunu yükseltmeyi amaçlayan, psikoloji biliminin bir alt dalıdır. Motivasyonu yükseltmenin yanı sıra spor psikolojisi sporcuların düşünce ve davranış örüntülerini anlamaya çalışır ve bunların üzerinde durarak sporcuların psikolojik anlamda iyi olmalarını sağlamayı amaçlar. Bir yandan da sporun zihinsel anlamda sporcuya olan olumlu etkilerini inceler.
Spor psikologları genellikle sporcuların rekabet ortamından dolayı yaşadığı yoğun stres üzerinde ve bu stresle nasıl başa çıkılabileceği yani performans kaygısı konusunda çalışırlar. Aynı zamanda çeşitli öfke problemleri, sakatlıkla mücadele etme ve özgüven eksikliğini konularında da çalışabilirler. Sporcuların bu problemleri ortadan kaldırmalarını ve bunun yerine motivasyonlarına odaklanmalarını sağlarlar. Ayrıca spor psikologları sporcuların performanslarını geliştirmeleri için çeşitli fiziksel ve psikolojik becerileri de içeren antrenman programlarını sporculara uygun olacak şekilde oluştururlar. Bu programlar hazırlanırken zihinde canlandırma veya odaklanma teknikleri kullanılabilir. Spor psikologları sporcular için terapiler düzenleyebilir, sporcuların kariyer değişimleri üzerinde çalışabilirler. Bunların yanı sıra spor psikologları araştırma görevlisi olarak sporla ilgili çeşitli konular üzerinde de araştırma yapabilirler.
Spor psikoloğu olmak özellikle spora ilgi duyan ve sporla ilgilenen birçok psikoloji öğrencisi için heyecan verici bir kariyer seçeneği olabilir. Aslında Türkiye’de spor psikoloğunun tanımına yönelik net bir yasa yoktur ancak spor psikolojisine yönelik yüksek lisans bölümleri aşağıda verildiği gibi mevcuttur. Bunların da yanı sıra çeşitli sertifika programları bulunmaktadır. Özellikle bazı zamanlarda federasyonların açtığı (Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu vs.) eğitimler de bu alanda yetkinlik kazanmak isteyen psikoloji, psikolojik danışmanlık, beden eğitimi mezunlarına katkı sağlamaktadır. Ancak tabi ki de sadece bu alanda teorik kısım çok yeterli olmayabiliyor. Bu teorik bilgileri uygulamaya dökmek, kulüplerde aktif olarak çalışmak ve buna yönelik tecrübelenmek faydalı olabilmektedir.
Marmara Üniversitesi-Beden Eğitimi ve Spor Tezli Yüksek Lisans programı
Akdeniz Üniversitesi-Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı
Başkent Üniversitesi-Egzersiz ve Sportif Performans Tezli Yüksek Lisans programı
Ege Üniversitesi-Sporda Psiko Sosyal Alanlar Tezli Yüksek Lisans Programı
Loughborough University-Spor ve Egzersiz Psikolojisi Yüksek Lisansı
Purdue University-Spor ve Egzersiz Psikolojisi Yüksek Lisansı
Southern Illinois University-Spor ve Egzersiz Psikolojisi Yüksek Lisansı
Florida State University-Spor Psikolojisi Yüksek Lisansı
Minnesota State University-Spor Psikolojisi Yüksek Lisansı
Ithaca College-Spor ve Egzersiz Psikolojisi Yüksek Lisansı
Ball State University-Spor ve Egzersiz Psikolojisi Yüksek Lisansı
Barry University-Spor Egzersiz ve Performans Psikolojisi Yüksek Lisansı
Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi
Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı M.Berk KARAOĞLU