Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Nasıl Açılır?

-İlk olarak bir mali müşavir ile görüşülür.

-Mali müşavire psikolojik danışmanlık adı altında faaliyet gösteren bir danışmanlık merkezi kurulmak istediği söylenir.

-Mali müşavir size şahıs ve limited şirket açıp açmayacağınızı sorar. Her ikisi için de fark etmez.

-Daha sonra bu merkezi nerede kurmak istiyor iseniz yerinizi ayarlamanız gerekir.

-Mali müşavir gerekli olan tüm belgeleri ayarladıktan sonra sadece ofis için dizayn kalır.

-Her işletme için olduğu gibi danışmanlık merkezinin kurulma aşamasında da belediye ruhsatı gereklidir. Bu ruhsatı almak zor ve meşakkatli bir süreçtir.

-Her şey ayarlandıktan sonra danışanlarınızı görmeye başlayabilirsiniz.

-Danışmanlık merkezlerin de ilaç verilmez. Ve hekimlik faaliyetleri uygulanmaz. Bunun bilinmesi gerekmektedir.

 Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na Bağlı Olarak Aile Danışma Merkezi Açmak  

Bunun için ise şunları yapmamız gerekir;

-Aynı şekilde bir mali müşavir ile görüşüp şahıs veya limited şirket bir şirket kuruluyor.

-Şirket kurulduktan sonra danışanları görebileceğiniz merkezinizin belli standartlara sahip olması gerekir. Hizmet verilecek olan binanın fiziksel koşullarının yeterli olması gerekmektedir. Bu fiziksel koşullarla ilgili binanın doğal afetlere karşı sağlam olması, odaların büyüklüğünü yazan kapıların açılış yönlerinin ve levhaların olduğuna dair bir çok belge istenmektedir.

-Bu merkezler de en az üç kişinin tam zamanlı olarak çalışması gerekmektedir.

-Dosyaların ve önemli evrakların saklanması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir.

-Tüm bunlarla beraber aile danışmanlığı yüksek lisansı veya  YÖK veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alınması gerekiyor. Açılış ile ilgili bulunduğunuz ilde Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurup istenilen belgeleri alıp ruhsatınızı alabilirsiniz.

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığına göre aile danışma merkezi açmak için sadece bu prosedürler değil daha bir çok prosedür gerekmektedir. Bu yazıda sadece özet halinde bilgi verilmiştir. Gereken her belge ve noktayı yetkili birimlere sormanız gerekmektedir. Ancak şu nokta unutulmamalıdır ki hala psikologlar, psikolojik danışmanlar ve diğer ruh sağlığı uzmanları olarak bir ruh sağlığı yasa tasarımız yoktur. O açıdan birçok şey hala belirsizdir. Hangi noktalarda yetkili olduğumuz hangi eğitimlerin kimlerin verip veremiyeceği ve bize nasıl hitap edilmesi gerektiği birçok nokta hala yetersiz ve karmaşıktır. Psikologların ve ruh sağlığı ile uğraşan kişilerin işleri çok zordur. Umutsuzluğa kapılmadan tüm bu sorunların ülkemizin bir sorunu olduğunu bilinerek düşünülmesi gerekmektedir. Ancak  bu noktada yine de bizlere çatı sağlayan Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teşekkür ederiz.

 Tüm akademisyenlerin, psikiyatrislerin, psikologların ilgili derneklerinin gerekiyorsa odaların(psikologların maalesef bir odası yok) ,tüm siyasetçilerin ve bürokratların birleşerek ilgili bir ruh sağlığı yasası oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. Bununla ilgili çalışmayı en kısa sürede beklemekteyiz.

 Uzman Klinik Psikolog M. Berk Karaoğlu

 Aile Danışmanı

 

 

Görseller


Geri
Tüm hakları saklıdır. © 2016 - 2024
izmirklinikpsikolog.com
eskişehir web tasarım